Els quatre problemes més habituals en bugaderies industrials i com evitar-los

A Girbau tenim a disposició dels nostres clients de tot el món el Girbau Laundry Tips, un espai on recollim totes les preguntes i inquietuds i on intentem donar resposta a totes elles. Per això, avui volem dedicar el tema del blog a resoldre les 4 preguntes més comunes, referents a problemes en les bugaderies, que ens han fet arribar els nostres clients amb l'objectiu d'aportar solucions.

Per què em surten estovalles arrugades després del pas per la calandra?

Sovint els nostres clients ens han indicat que els surt la roba arrugada de la calandra. En la majoria de casos es tracta d'un arrugat transversal que es produeix per un lliscament deficient. Això es pot deure a l'acumulació de residus de detergents en els teixits, la qual cosa redueix el lliscament en la calandra i incrusta els moletons. Per evitar que això passi és recomanable revisar el procés d'aclarit de la roba, tenint en compte que el pH final sigui correcte i que no quedin restes de detergent, i netejar regularment els residus calcaris que queden adherits en l'entrada de la calandra. A més, adequar les dosis i la periodicitat de la cera afegida a la calandra també contribueix a evitar aquest tipus de problemes.

Per què en doblegar-les les meves estovalles estan totalment desquadrades?

Un altre problema molt comú que ens han fet arribar els nostres clients fa referència a les estovalles. A vegades, en doblegar les que estan compostes per polièster/cotó (50/50) es detecta que aquestes estan desquadrats. Això sol passar, principalment, amb aquelles estovalles que es troben molt desgastades ja que, per l'ús de la peça, han perdut gran part del cotó. Això fa que el teixit usat tingui un comportament diferent en el planxat que el teixit nou i que sigui necessari adequar les condicions del planxat a les noves condicions del teixit. El polièster requereix d'una menor temperatura de planxat perquè no s'estovi. Quan això ocorre, i en disposar de més espai entre els fils a causa de la perduda de gruix, la pressió del corró provoca tensions en els fils que fa que aquests es moguin i provoquin el desquadrament.

Apareixen taques groc intens en llençols i tovalloles. Sobretot, a l'estiu Què són?

A l'estiu molts dels nostres clients del sector hoteler ens fan arribar la mateixa pregunta. Per què en aquesta època de l'any apareixen taques groguenques en llençols i tovalloles? Normalment, aquestes són de forma allargada, amb vores difuminades i diferents intensitats, i són impossibles de detectar abans de la rentada ja que són transparents. La resposta és que aquestes taques s'atribueixen a restes de bronzejadors, en concret als protectors dels raigs ultraviolats, que són resistent a l'aigua i al frec. Per això, pel fet que la taca es forma per una reacció química, no sempre és fàcil de recuperar. En aquest cas pot resultar eficaç tractar les taques amb dissolvents orgànics o bé tractar les peces amb un producte reductor. L'èxit dependrà de la temperatura a la qual es va formar la taca, el teixit, el grau d'impregnació de les taques i el temps que aquestes porten en el teixit.

Quin tipus d'aigua és la més adequada per a la rentada de roba?

Finalment, una altra consulta recurrent, amb la qual ens trobem sovint, és la que fa referència a quina mena d'aigua és la més adequada per al rentat de roba. En aquest cas, s'ha d'utilitzar una aigua neta, sense coloracions i higiènicament correcta. La duresa òptima hauria d'estar entre 4-5ºHf, ja que aigües més dures dificulten el procés de rentada. Les sals de calci interfereixen en el procés de rentada reduint l'eficàcia pel que això requerirà de la utilització de més quantitat de detergent. De la mateixa manera, l'excés d'alcalinitat pot provocar limitacions en la fase d'aclarit, necessitant més neutralitzador, mentre que les restes de ferro en l'aigua reaccionen amb el blanquejador i provoquen deterioracions i trencaments a la roba.