Com crear bugaderies segures per a garantir processos de desinfecció i rentada òptims

Quan parlem de rentar o desinfectar peces o teixits, la majoria de nosaltres, pensem únicament en el propi procés de rentada. No obstant això, hi ha múltiples factors i circumstàncies que s'han de tenir en compte perquè un procés de rentada i desinfecció acabi amb èxit. En les bugaderies dels hotels, de les residències de majors o dels hospitals, aquest aspecte és vital ja que són les encarregades de vetllar perquè tota la roba estigui correctament tractada, garantint així una correcta esterilització que contribueixi a generar un entorn segur.

Per això, a Girbau, defensem la importància de les bones praxis en bugaderia per a generar un entorn segur, sobretot ara que la pandèmia de la Covid-19 així ho exigeix, per a clients, usuaris o pacients i, per a això, posem a la disposició del sector tot el nostre know-how per a ajudar-los a donar resposta als reptes actuals.

El disseny, primer punt fonamental a tenir en compte

Aquest tipus de bugaderies, on es mou un volum molt elevats de roba, han de dissenyar-se sempre tenint en compte que han de ser capaces de poder processar tot aquest volum de manera eficaç. Així doncs, és vital poder establir un flux higiènic de circulació de la roba, però com s'aconsegueix això? Per a començar, cal distribuir l'espai de treball en tres grans àrees: zona de selecció de roba bruta, zona de rentada i zona neta, que inclou assecat, calandratge i plegat, i comptar amb dues portes completament oposades, una per a l'entrada de roba bruta i una altra per a la sortida de la roba neta. Aquestes àrees han d'estar perfectament delimitades i la roba bruta ha de seleccionar-se en un espai tancat i amb accés directe a la zona de rentada.

Transport i recollida de roba, un dels moments més delicats

Sovint no se li dóna a aquest procés tota la importància que es mereix i això és un greu error, ja que en el maneig tant de roba bruta com neta es corre el risc que una peça neta pugui tornar a contaminar-se. Així doncs, a part d'utilitzar les mesures bàsiques d'higiene, cal posar especial atenció en altres factors, com recollir tota la roba de l'habitació abans de començar la neteja, separar la roba segons el grau de brutícia o el tipus o utilitzar sacs hidrosolubles per a la roba sospitosa de ser infecciosa.

La rentada i l'assecat

Encara que la roba surti totalment neta i desinfectada del procés de rentada, es pot tornar a contaminar per microorganismes que es troben en l'aire, en les superfícies i a les mans dels operaris i, per això, cal seguir també unes normes bàsiques d'higiene. L'assecat i el planxat no són només la imatge final de la peça, sinó que contribueixen de manera definitiva en el cicle de desinfecció iniciat en el procés de rentada. Per això és important establir un flux de treball que limiti al màxim les vegades que es manipula una mateixa peça, carregar les assecadores amb lots complets i parar esment als paràmetres d'assecat i calandratge, ja que un assecat incorrecte afavoreix el posterior creixement de microorganismes

Zona de doblegat i expedició de roba neta, peces claus per a finalitzar el procés amb èxit

Tot el treball que es fa en la bugaderia pot ser inútil si no es cuida la roba neta. L'ordre en aquesta zona és primordial i els sistemes de lliurament i repartiment s'han d'efectuar al més aviat possible. La roba s'ha d'embutxacar amb sistemes micro perforats d'embutxacat o transportar en carros tancats, diferents dels de recollida de roba bruta.

DISINFECTION MONITORING PACKAGE